En el Blog

Volem que els ciutadans decideixin

Aquesta setmana ha estat políticament molt intensa. Dimarts passat, els tres representants del Parlament de Catalunya van portar al Congrés dels Diputats la proposició de Llei perquè el govern central cedeixi temporalment al govern de Catalunya la capacitat de convocar la consulta. I hem comprovat un cop més com el tacticisme polític que s’ha apoderat de la política ha impedit abordar un debat que té relativament poc de legal i molt de polític. En aquesta ocasió, les posicions dels partits estaven més orientades a l’obertura de la campanya de les eleccions europees que no pas a afrontar l’anomentat problema català, com una veritable qüestió d’Estat.

Una oportunitat perduda? Potser. La veritat, però es que no queda més camí que insistir en el diàleg polític i institucional. Mantenir el debat obert és la única opció que pot garantir un acord final, per molt difícil que sembli vist ara mateix i per molt enrocades que estiguin les posicions en aquests moments. De fet és la única via possible per aconseguir que al govern de l’Estat i els principals d’àmbit espanyol i català, no els quedi més remei que abordar la demanda que arriba des de Catalunya sense negar la qüestió de fons. La única manera raonable per canalitzar les aspiracions d’una societat que vol decidir el seu futur, el que sigui, de manera democrática i pacífica.

Per això, estic convençut que el primer que hem de fer és esmerçar tots els esforços possibles des de Catalunya en explicar que l’anomenat Dret a decidir no comporta necessàriament decidir que sí. De fet, crec li fan molt de mal al procés tots aquells que identifiquen el dret democràtic a votar amb un resultat predeterminat. I haig de dir que aquesta confusió es generada de manera interessada per molts portaveus d’una banda i de l’altra.

La UGT de Catalunya vol, i així ho manifesten les resolucions del nostre darrer Congrés celebrat a Barcelona l’any 2013, que els ciutadans de Catalunya puguin exercir el seu dret a decidir democràticament la relació que volen amb España. Per tant dedicarem les nostres energies a que hi hagi un veritable debat de propostes. A que els partits ofereixin al conjunt de la societat els eu model de país. A que s’ofereixin les respostes més rigoroses i més allunyades de la demagògia, l’alarmisme o el victimisme. Farem el que calgui perquè la societat catalana sigui la veritable protagonista del seu futur. I que ho faci des de la seva pluralitat social i política. Volem la racionalitat que ha presidit el procés de consulta que han acordat britànics i escocesos.

Que quedi clar, doncs, que la UGT de Catalunya defensarà el dret dels ciutadans de Catalunya a expresar democràticament la seva voluntat en relació al seu vincle amb Espanya, però en cap cas s’inclinarà per una o altra resposta. Això forma part de les decisions lliures i individuals de cada afiliat i afiliada, de cada ciutadà i ciutadana. Sóc conscient de les dificultats per situar aquest missatge de manera nítida i inequívoca en un context de gran tensió dialèctica. Però no per això deixarem de persistir-hi. Des de la UGT de Catalunya continuarem apostant intensament pel diàleg polític i per la preservació de la unitat civil. Estem convençuts que la solució vindrà de la mà del debat de les propostes i que d’una manera o altra, aquesta haurà de ser refrendada democràticament per part dels ciutadans d’aquest país.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Comparte ...

Suscríbete al blog

Introduce tu correo electrónico para suscribirte a este blog y recibir notificaciones de nuevas entradas.

Política de Privacidad RGPD
313,592 Suscriptores

Más temas ...

Share