En el Blog

Pel dret a una pensió digna: Garantia +55

La UGT de Catalunya ha posat damunt la taula una proposta per assegurar que els treballadors i les treballadores de més de 55 anys que han vist com la crisi econòmica truncava les seves carreres professionals, no perdin també el dret  a rebre una pensió digna després de llargues trajectòries de cotització a la seguretat Social.

La crisi econòmica ha convertit el majors de 55 anys en un dels col·lectius més vulnerables i que més han patit la duresa del creixement de l’atur, de les retallades i els que menys expectatives tenen de trobar una feina que els permeti mantenir els seus nivells de cotització. És de justícia, doncs, que després d’haver assistit al rescat de la banca amb càrrec al tresor públic, ara finalment es posi en marxa un pla de rescat de les persones. Especialment dirigit a aquelles que es troben en la recta final de les seves vides laborals i necessiten garantir el dret a la pensió per a la qual han contribuït.

Les xifres són contundents: 8 de cada 10 persones aturades més grans de 55 anys en el millor dels casos cobren 426 euros y en el pitjor no cobren res. La pèrdua de poder adquisitiu entre aquest col·lectiu és del 81% i en l’actualitat estem palat de 78.000 persones en aquesta situació a Catalunya i 470.00 al conjunt de l’Estat. La situació no és greu, es dramàtica, perquè aquesta pobresa que pateixen ara es projectarà cap al futur quan vegin absolutament reduïdes les seves pensions i en alguns casos privats d’elles. Aquesta situació s’ha vist agreujada a partir del moment en què el govern del Partido Popular va decidir endurir les condicions d’accés al subsidi per a majors de 55 anys que esgoten la prestació per desocupació.

Per això des de la UGT de Catalunya fem aquesta proposta, que ha d’esdevenir un veritable rescat de les persones més vulnerables després d’haver assistit al rescat de la banca amb un cost públic de més de 80.000 milions d’euros o de la Plataforma Castor per 1.400 milions pagats a corre-cuita. Sense comptar amb el fet d’haver patit les conseqüències de les retallades socials derivades de les polítiques d’austeritat.

Aquesta proposta estarà dirigida a les persones de més de 55 anys que es trobin a l’atur i que tinguin un mínim de 15 anys cotitzats. “Garantia +55” serà una prestació econòmica igual al Salari Mínim Interprofessional de 648,60 euros al més -un SMI que la UGT de Catalunya lluita perquè acabi sent del 60% del salari mig, tal com diu la Carta Social Europea. Però també ha de ser la “Garantia +55” el pont a una pensió digna en base a un escalat d’entre el 90 i el 100% del còmput de les bases de cotització que van donar dret a l’última prestació contributiva per desocupació.

El cost anual de la mesura l’hem xifrat en 248,5 milions d’euros en el cas de Catalunya i de 1.479 milions d’euros en el cas d’Espanya, el que significaria un increment del 5,8% de la partida pressupostària del programa de Prestacions de la Seguretat Social. Entre tots hem de convertir aquesta proposta en un veritable tsunami per aconseguir que el conjunt de la societat se la faci pròpia. La UGT de Catalunya pensa posar en marxa els mecanismes necessaris per impulsar-la políticament i perquè esdevingui un clam social. Per això també hem endegat una petició a la plataforma Change.org. Signa i difon per aconseguir una garantia per a les persones aturades majors de 55 anys! És de justícia!

(Visited 4 times, 1 visits today)

Comparte ...

Suscríbete al blog

Introduce tu correo electrónico para suscribirte a este blog y recibir notificaciones de nuevas entradas.

Política de Privacidad RGPD
313,586 Suscriptores

Más temas ...

Share