En el Blog

El 24O, vaga en defensa del servei públic educatiu

Aquest dijous 24 d’octubre els i les docents del nostre país estan convocats a una jornada de vaga general de l’ensenyament contra la LOMCE i les retallades. La Ley Orgánica de Mejora de la Enseñanza serà la setena llei d’educació de l’estat en democràcia, una llei que neix morta, sense consensos, i que en fa preveure una vuitena en un horitzó no gaire llunyà. En gairebé quaranta anys, amb prou feines tenim una generació que hagi entrat i sortit del sistema educatiu amb una mateixa llei. Aquest fet és ja d’entrada un drama quan parlem d’un dels pilars fonamentals de l’estat del benestar, que no es pot permetre viure en una inestabilitat permanent.

La LOMCE conculca el principi d’igualtat d’oportunitats al produir la segregació primerenca, permetre la publicació de rànquings i afavorir l’exclusió de l’alumnat amb dificultats. Promou un sistema de revàlides amb efectes punitius en lloc de formatius, que alimenta la desconfiança cap al professorat i limita la formació integral de l’alumnat. Imposa la recentralització educativa, envaeix competències i atorga al govern de l’estat el total control de certes àrees estructurals i una major capacitat per determinar el currículum i les noves revàlides. Però el més greu és que aquesta llei atempta contra un model d’immersió lingüística que ha estat fonamental per a la cohesió social i la convivència lingüística a Catalunya.

La convocatòria de vaga a nivell estatal per al dia 24O arriba després de dos cursos de retallades i mobilitzacions molt dures a Catalunya. En tres anys els treballadors del servei públic educatiu han perdut prop d’un 24% de poder adquisitiu i els pressupostos per al 2014 ja anuncien una nova retallada d’una paga extraordinària. És per això que hem cregut que en aquesta ocasió calia no precipitar-nos donar-nos una mica més de temps abans de sumar-nos a la convocatòria. La UGT som el sindicat de la majoria dels i les treballadores de l’ensenyament a Catalunya i hem cregut que calia escoltar tots els sectors abans de convocar la vaga. En aquesta ocasió no ens han generat tants dubtes els motius, que en sobren, com el moment en què arribava la convocatòria. És per això que des del nostre sindicat hem fet una proposta de vaga parcial orientada a un procés sostingut de mobilitzacions en el marc d’un calendari propi per a Catalunya, un calendari que molt probablement ens abocarà a una modalitat de vaga indefinida al servei públic educatiu un cop es confirmin els pressupostos per al 2014.

Finalment i amb l’objectiu de mantenir la unitat sindical la UGT hem decidit sumar-nos a la convocatòria de vaga general de l’ensenyament el dia 24O. És imprescindible, però, convocar tots els sindicats amb presència als diferents sectors de l’ensenyament a Catalunya a una mesa sindical unitària que coordini el calendari de mobilitzacions en aquest sector els propers mesos. I a la vegada, continuar sumant el conjunt de la comunitat educativa, pares i mares, alumnes i personal d’administració, perquè la nostra reivindicació realment es converteixi en una prioritat social que superi l’àmbit estrictament laboral. Perquè patim junts, cal que lluitem també junts, defugint interessos corporatius i centrant-nos en allò que ens uneix, que és la voluntat de defensar una legislació educativa socialment justa, equitativa i, sobretot, estable.

Us espero a la manifestació contra la LOMCE i les retallades a l’ensenyament dijous, a les 12.30 hores, a la Plaça Universitat de Barcelona.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Comparte ...

Suscríbete al blog

Introduce tu correo electrónico para suscribirte a este blog y recibir notificaciones de nuevas entradas.

Política de Privacidad RGPD
313,585 Suscriptores

Más temas ...

Share