En el Blog

Carta oberta als futurs diputats i diputades, poseu els vostres escons al servei de la justícia social i l’avenç nacional

El pròxim 27 de setembre, els ciutadans i ciutadanes de Catalunya elegirem un nou Parlament. Aquell dia, no hi haurà marge per a les interpretacions. Les urnes seran implacables i escolliran els nous representants de la ciutadania de Catalunya. Molts de vosaltres tindreu el privilegi de representar-nos i és en aquest sentit que us apel·lem.

La realitat que us trobareu dista molt de la Catalunya que anhelem. Ens trobem immersos en una forta crisi econòmica que està cronificant les desigualtats. Les fredes estadístiques de l’atur amaguen una crua realitat, que es tradueix en un mercat de treball precari, i amb una protecció social en retirada que aboca a la pobresa a una gran part de la població. Avui, al nostre país la població és més fràgil i vulnerable que mai, i aquesta realitat ens pot portar a la fallida social i moral com a societat.

Som conscients que aquesta realitat és indestriable del debat obert sobre el futur de Catalunya. Exigim que més enllà de discussions numantines, es faci un debat serè sobre el model de país que volem. Catalunya ha de ser el que decideixin lliurement els seus ciutadans i ciutadanes. El dret a decidir s’ha constituït com un dret de primera magnitud. Ni renunciable ni negociable, ja que recull el valor fonamental  que el sindicalisme sempre ha defensat: la democràcia.

Entenem que aquestes dues variables, la de l’avenç social i nacional, són dues cares de la mateixa moneda. Volem que Catalunya sigui reconeguda al món com un sol poble més enllà dels orígens dels seus ciutadans i ciutadanes i pel benestar en què vivim.

Aquesta és la realitat en què us trobareu. Però els vostres escons serveixen per canviar-la. Les lleis, els decrets, els projectes… i els pressupostos són l’arma més poderosa que tenim per fer un país al servei de la justícia social i la cohesió. I no teniu cap excusa. Tot és a les vostres mans. I serem implacables en el seguiment de les vostres accions.

És en aquest sentit que us demanem que us feu vostres les següents demandes:

 1. Una Catalunya antiausteritat: la primera mesura que ha de prendre en consideració el nou Parlament és la derogació urgent de la llei d’estabilitat pressupostària. I l’elaboració immediata d’uns pressupostos que ens situïn al moment zero de les retallades i que fixin una despesa social en termes PIB similar a la mitjana de la UE amb dates i terminis.
 1. Rescat social i urgent: elaboració d’un Pacte Nacional contra la pobresa, amb pressupost suficient. Foment del lloguer social i aturada immediata de tots els desnonaments. Aprovació dels mínims vitals perquè cap família en situació de vulnerabilitat es vegi privada dels subministraments bàsics. Desplegament del dret a una renda garantida de ciutadania
 1. Un Parlament al servei del rescat dels drets laborals i socials: Volem uns escons compromesos amb la derogació de totes les reformes laborals estatals, i que treballin per la derogació de lleis que limiten i fan un retrocés en els drets civils.
 1. Una fiscalitat justa i progressiva: Cal definir una fiscalitat que sigui el vèrtex per la redistribució real de la riquesa. No pot ser que amb incipients recuperacions econòmiques, creixin les desigualtats. Aquest és un debat que no pot esperar.
 1. Ocupació pública i de qualitat: Retorn immediat dels drets perduts pels treballadors públics. Cap treballador públic de la Generalitat ha de cobrar menys de 1.000 euros.
 1. Els pilars de l’estat del benestar com a element estructural de Catalunya: la sanitat, l’educació, els serveis socials i la dependència com a element definidor del nostre país. Reversió de totes les privatitzacions i retallades. Els serveis públics com a garants de qualitat. Avançar cap a un model de salut on la governança sigui 100% pública i on la transparència sigui la insígnia. Desplegament urgent de la llei de la FP, insubmissió davant la Llei Wert i la LOMCE.
 1. Un país que tingui com a prioritat la lluita contra l’atur: Unes polítiques actives d’ocupació que tinguin dotació pressupostària suficient. Cal establir una ràtio aturat/orientador.
 1. Contractació pública: reclamem que els processos de contractació pública es facin amb plenes garanties de transparència i que no s’accepti cap oferta temerària. Tanmateix, volem que es faci una consulta prèvia als agents econòmics i socials per tal de vetllar perquè que les ofertes  respectin els costos laborals legals que els afecten.
 1. Marc català de relacions laborals i diàleg social: fer de la concertació i el diàleg social el buc insígnia de la Generalitat.
 1. Canvi de model productiu: que asseguri una economia amb alt valor afegit, amb unes infraestructures al seu servei el desenvolupament de polítiques industrials que generin ocupació estable i de qualitat.
 1. Transparència i lluita contra la corrupció: cal fer un país on l’administració pública i els Governs siguin un exemple de bona gestió. La Generalitat de Catalunya ha de tenir les parets de vidre, per recuperar la confiança de la ciutadania.

 

Us demanem que poseu els vostres escons al servei de la justícia social i l’avenç nacional.

 

Perquè Catalunya només tindrà sentit si és útil a les seves classes populars.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Comparte ...

Suscríbete al blog

Introduce tu correo electrónico para suscribirte a este blog y recibir notificaciones de nuevas entradas.

Política de Privacidad RGPD
313,592 Suscriptores

Más temas ...

Share