Sens dubte la reforma del mercat de treball que avui hem signat els sindicats majoritaris, juntament amb la patronal i l’Administració, significa un pas endavant important en la millora de les condicions laborals al nostre país. Reduint la temporalitat, dificultant la concatenació de contractes temporals i millorant la transparència i el seguiment en la cadena de la de subcontractació.
Aquest pas endavant, però, ha de ser ferm i s’ha de poder consolidar en forma de creació de més ocupació i de millor qualitat. El seguit de mesures contra la temporalitat que conté aquesta reforma, juntament amb les previsions de creixement econòmic per al nostre país, han de tenir aquest efecte. I els empresaris, encara que la CEOE hagi jugat un paper de fre de la reforma, han de tenir i projectar la màxima confiança en forma de contractació fixa i de conversió de contractes temporals en indefinits.
Per la seva banda, el Govern central, ara que les mesures ja estan pactades, ha de garantir-ne el compliment. I això significa necessàriament una aposta decidida per l’increment del nombre d’inspectors de Treball i dels recursos que tenen al seu abast per a desenvolupar la seva tasca de vigilància i sanció. No pot ser que a la Unió Europea hi hagi un inspector per cada 8.000 treballadors i a l’Estat espanyol la proporció sigui d’un per cada 29.000 treballadors. Això no pot ser.
Per cert, no entenc com alguns mitjans de comunicació mantenen que s’ha produït un abaratiment de l’acomiadament. Les condicions per a la rescissió de la contractació per part de l’empresa continuen essent les mateixes que les acordades en la reforma de l’any 1997 amb el govern Aznar. Els contractes de foment de l’ocupació amb 33 dies per any treballat es continuen aplicant als mateixos col·lectius. I d’altra banda, segueix vigent l’acomiadament de 45 dies per als contractes ordinaris. Més encara, hem aconseguit el contrari. Un treballador temporal pot ser acomiadat amb 8 dies per any treballat. Si ara el fan fix guanya en drets.
Volem el català a Europa
I ara, us encoratjo a participar a la campanya que ha iniciat el sindicat a través de la web per reclamar que el Parlament europeu adopti el català com a llengua d’ús oficial a la Cambra. Podeu participar-hi enviant aquest correu a l’oficina del president del Parlament, Josep Borrell, i així ajudarem a reobrir un debat que el Partido Popular creu que ha tancat.
Per poder enviar-li la carta al president del Parlament visita el següent enllaç:
http://www.ugtcatalunya.org/~adminugt/envioue.php