Els treballadors i les treballadores de Tusgsal, l’empresa de Badalona que opera servei de transport públic principalment a Barcelona i el Barcelonès Nord -reconeixible pels seus busos de color groc- estan en peu de guerra per un conflicte que pot deixar sense feina els 167 conductors del NitBus. No es tracta d’un conflicte laboral habitual, dels molts que lamentablement coneixem i fem front cada dia, a empreses amb pèrdues que han de tancar o reduir plantilla, o ajustar –més justament o injustament- condicions laborals. Es tracta d’un cas de concurs públic que l’administració vol resoldre de manera estranya i opaca, i la plantilla de Tusgsal –una Societat Anònima Laboral, SAL- no hi està disposada, perquè pensen que se’ls volen treure del mig en una operació gens clara.
La història és una mica complexa tècnicament i jurídicament, però la resumeixo en breus línies: l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) obre el concurs –com fa periòdicament- per a la concessió del servei de NitBus, que gestiona l’empresa Tusgsal des de l’any 1991 sense incidències. Com és normal, l’empresa badalonina presenta el seu projecte que, a més d’incloure la millor proposta econòmica, afegeix una oferta de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs de cedir uns terrenys per a unes noves cotxeres que, quan acabés el període de concessió, podrien esdevenir un parc metropolità, com a retorn social dels beneficis. És a dir, una millora qualitativa. Tanmateix, l’AMB, que presideix Xavier Trias, considera que la proposta de nova cotxera no està prou assegurada i, en una decisió a totes llums injustificada, expulsa Tusgsal del concurs, i deixa com a única concursant ALSA, propietat de la multinacional britànica International Express.
Així, sense cap motiu més enllà de voler buscar problemes a una proposta de millora que no invalida la resta del projecte, l’administració aparta del concurs del NitBus de l’Àrea Metropolitana a l’empresa que l’ha gestionat en els darrers 24 anys amb uns alts índexs de satisfacció de les persones usuàries. Una empresa, a més, catalana, d’economia social, que reparteix els beneficis entre la plantilla i no a uns accionistes que no se sap on paren, i que tot i així fa la proposta més competitiva i, per tant, més interessant per als ciutadans i ciutadanes que utilitzen aquest servei públic.
Com no pot ser d’una altra manera, els treballadors, amos a més de l’empresa, estan indignats. I volen saber –tots volem saber- què està passant realment i quins interessos són els que sembla que està defensant l’administració pública. El que està clar és que no són ni els dels 167 treballadors i treballadores del NitBus i les seves famílies ni els dels usuaris i usuàries d’aquest servei. Per això continuaran lluitant, i des del sindicat els hi donarem tot el nostre suport, perquè l’administració rectifiqui i es faci justícia, i això només pot ser de dues maneres: que l’AMB declari desert el concurs o que aquest comenci de nou amb igualtat de condicions per a tothom.