L’actual secretari general de la UGT de Catalunya ha presentat aquest matí en roda de premsa a Madrid la candidatura que encapçala per optar a la secretaria general
L’actual secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, ha presentat aquesta matí en roda de premsa a Madrid la seva candidatura per optar a la direcció de la UGT. Ho ha fet emparat per 12 secretaris generals de diferents federacions, unions i organismes del sindicat:
- Carlos Romero, secretari general de la Federació del Metall, Construcció i Afins (MCA-UGT).
- Julio Lacuerda, secretari general de la Federació de Serveis Públics (FSP-UGT).
- Daniel Alastuey, secretari general UGT-Aragó.
- Agustín Prieto, secretari general UGT-Castella i Lleó.
- Cristina Antoñanzas, secretària general UGT-La Rioja.
- Carmelo Ruiz, secretari general UGT-Madrid.
- Javier Lecumberri, secretari general de UGT-Navarra.
- Antonio Jiménez, secretari general UGT-Múrcia.
- Gonzalo Pino, secretari general UGT-País Valencià.
- Alonso Díaz, secretari general UGT-Melilla.
- Antonio Gil, secretari general UGT-Ceuta.
- Sebastián Reyna, secretari general de la UPTA.
El secretari general de la UGT-Astúries, Justo Rodríguez, i la secretària general de la UGT-Cantàbria,María Jesús Cedrún també donen suport a la candidatura liderada per Àlvarez, malgrat no haver pogut assistir a l’acte de presentació per motius institucionals inexcusables.
Durant la roda de premsa, Josep M. Àlvarez ha assegurat que la seva candidatura ha aconseguit acomplir els tres objectius que s’havia fixat en un inici: tenir el suport necessari, tenir un projecte clar i formar l’equip necessari per dur-lo a terme. Pel que fa al projecte, Àlvarez ha reafirmat que els integrants de la seva candidatura se senten part de la gestió duta a terme per la UGT en els darrers anys, però alhora que aquest 42è Congrés que se celebra el mes de març ha de ser un punt d’inflexió a partir del qual es presenti un projecte de canvi profund pel que fa a propostes, estructura i cultura organitzativa del propi sindicat, que encara el procés constituent de les tres noves federacions i la sectoralització. En aquest sentit, ha defensat que ambdós processos han de servir per fer una organització més àgil, flexible i eficaç per garantir la defensa dels treballadors i les treballadores.
Així mateix, Àlvarez reclama la necessitat de millorar els processos de participació de les bases del sindicat. La seva candidatura aposta per consultar els delegats i les delegades abans de signar certs acords –concertació i negociació col·lectiva-, així com realitzar conferències i debats arreu del territori sobre diferents temes.
En termes d’organització interna i agilització del sindicat, la candidatura d’Àlvarez també es proposa dur a terme un pla de viabilitat que permeti fer més petita l’estructura de l’organització per dotar de més recursos la base del sindicat, amb la finalitat d’optimitzar l’atenció que reben els afiliats i les afiliades. Àlvarez ha reconegut que en els darrers anys han existit problemes en el sí del sindicat que han de ser objecte de revisió per garantir que la UGT és una organització transparent, amb garanties de la gestió de recursos.
Així mateix, durant la presentació de la candidatura, Josep M. Àlvarez ha fet una crida perquè l’organització deixi de mirar-se el melic, i després del 42è congrés l’organització surti reforçada, tancant els debats interns i amb la vista posada en els veritables problemes que pateixen els treballadors i les treballadores. A tall d’exemple ha donat especial prioritat a l’1,2 milions d’aturats de més de 55 anys que actualment existeixen arreu de l’Estat, persones que difícilment trobaran feina i que veuen minvada la seva pensió després de molts anys treballats. Àlvarez ha qualificat aquest fet d’estafa i ha defensat que treballaran per donar una sortida a aquestes persones, ja que hi ha una majoria en el Parlament de Catalunya que s’havia compromès a fer-ho. Àlvarez també ha parlat de la necessitat derecuperar el contracte relleu, tant per al sector privat com per al públic.
Pel que fa a les polítiques socials, Àlvarez ha reivindicat la cooperació entre les diferents administracions que operen en el territori i la seva aposta per poder compatibilitzar ocupació i ajudes socials, emprant fórmules que ja funciona en altres països europeus com Alemanya.
Així mateix, la candidatura liderada per l’actual secretari general de la UGT de Catalunya invoca el treball conjunt de tots els agents socials per dur a terme un pla estratègic per a la indústria que determini, entre altres punts, quin ha de ser el model energètic que vol l’Estat.